Misteriozni Bosanski Obelisk

Napisao sam par članaka o bosanskim piramidama i njihovim tajnama. Članci su vrlo dobro pregledavani i bio sam vrlo sretan u mojim nastojanjima pisati o Bosanskim piramidama. Bosna i Hercegovina je puna vrlo tajanstvenih mjesta, ima sve, od kamenih  sfera i piramida do dvoraca i starih spomenika.. Tu su i mnoge nepoznate arheološke strukture i nalazišta  a jedna od njih je i bosanski obelisk, koji se nalazi u Bakićima,  malome  selu u blizini  Olova, malog bosanskog gradića. Obelisk je gotovo  nepoznat u Bosni i Hercegovini, i  mnogi nisu ni čuli o njemu. Na internetu možete naći dva ili tri dobra  članka o obelisku i to je to. Prava je  šteta što je  ovaj obelisk takva nepoznanica,  pa ću evo ja  pisati o tome u ovome članku.

250px-Olovo_Municipality_Location
Lokacija Olova u Bosni i Hercegovini.

Kada sam stigao u Visoko 2014 godine, u Bosnu i Hercegovinu, volontirao sam za Fondaciju Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, te sam  odlučio  posjetiti Obelisk s nekoliko drugih volontera i turista. Naš vodič nas je vozio oko sat vremena do lokacije . Dok smo se vozili do odredišta mogli smo uživati u prirodnim ljepotama  Bosne i Hercegovine, šume svuda. Na kraju smo došli s velikom dozom uzbuđenja do sela gdje se obelisk nalazi. Nakon što je naš vodič parkirao kombi, krenuli smo pješice oko 15 minuta. Cesta je bila vrlo blatna i vodila nas je u šumu.

Napokon smo u daljini ugledali obelisk. Kako smo se približavali,  obelisk je postajao sve veći. Bio sam izvan sebe od uzbuđenja ali i svi ostali, te su svi prionuli slikati se pokraj obeliska. Obelisk je četiri metra visok i pravokutnog oblika. Na svakoj strani obeliska možete vidjeti simbole, koji  vjerojatno predstavljaju spirale , grožđe, cvijeće i neke vrste životinje. Na vrhu obeliska možete vidjeti savršeno oblikovanu piramidu sa sve četiri strane. I ne samo to, na vrhu piramide možete vidjeti kamenu kuglu, koja je djelomično uništena.

Olovo
Bosanski Obelisk u selu Bakici.
Olovo 2
Piramida i kugla plasirana na vrhu Obeliska.

Originalni plan je bio napraviti kvalitetne fotografije i napraviti video o obelisku, pa kada se vratim u Norvešku da napravim, to sam i učinio, ovdje ga možete pogledati: Obelisk video.

Nakon što sam fotografirao obelisk dovoljno puta, bilo je vrijeme da se vratim u Visoko, ali ostali su turisti željeli meditirati oko obeliska. Neki turisti, naš vodič i ja smo se vratili u minibus, dok su drugi započeli meditaciju.

Dok smo  sjedili  i čekali  turiste da  završe  svoju meditaciju, ja sam razgledavao  selo. Tu se nalaze samo tri kuće sa  velikim  poljoprivrednim zemljistima. Jedna blatnjava  cesta što vodi  iz sela u šumu do obeliska. Osim toga, ima  tu i nekoliko manjih spomenika za ljude poginule braneći domovinu u nedavnom ratu.  No što je meni bilo na pameti u tom trenu je bila spoznaja;  kakva šteta da takav misteriozni spomenik nije dobio nikakakvo priznanje koje zaslužuje, jer je kao takav izvanredna atrakcija i može mnogo značiti za selo, pogotovo s financijskog aspekta.

Olovo 6
Jos jedna slika Obeliska.

Konačno su  turisti završili meditaciju i bilo je vrijeme da se vratimo u Visoko. Sada je već prošlo dvije godine, i zato je vrijeme za napraviti dvije stvari, pokušati objasniti Obelisk,  i dati Olovu ovom obelisku priznanje koje zaslužuje.

Počnimo s originalnom povijesti obeliska. Prema povjesničarima, ovaj obelisk je izgrađen u 14. stoljeću od strane prvog kralja Bosne, Tvrtka  I Kotromanić. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih kraljeva u balkanskoj-regiji  i bio je veliki ratnik koji je okupirao mnoge dijelove  Bosansko-Hercegovačke  regiji, a posebno i  Hrvatske i Srbije. Nitko ne zna zašto je Tvrtko I sam odlučio izgraditi Obelisk u sredini šume u Bakićima , ali postoji zanimljiva legenda u vezi Tvrtka I i obeliska. Prema legendi  Tvrtko I je otišao sam u lov na divlje svinje, te je bio ranjen. Obelisk je sagrađen na istom mjestu  gdje su ga svinje ranile, no on im je ipak  želio odati poštovanj (postoje različite verzije legende, ali ova verzija je najpoznatija.

Tvrtko I
Tvrtko I, prvi kralj Bosne i Hercegovine.

Legenda je interesatna, ali mislim da nije baš istinita. To se ne čini baš logično da je Tvrtko I .izgradio obelisk jer je bio ranjen od  divlje svinje. Također se moramo sjetiti da je 14. stoljeće bilo vrijeme jakih turbulencija u Europi. Bilo je mnogo ratova i Crna smrt je  ubila mnogo ljudi, što je rezultiralo velikom katastrofom za mnoge obitelji i zemlje. Prema tome  jednostavno nije imalo smisla koristiti resurse na obelisk na divlje svinje. Mnogi govore da mala životinja na obelisku  predstavlja divlju svinju, ali ja se ne slažem. Mala slika također može biti neka druga životinja, možda je ptica, lisica itd. Obelisk je u sredini šume, gdje možete naći sve vrste životinja; to ne mora biti vepar. Osim toga, možemo se pitati zašto bih  Tvrtko I koristio  toliko vremena i napora na ovaj obelisk, samo za divlje svinje. U zaključku, Tvrtko I je vjerojatno lovio na tom podrućju, ali on sigurno  nije izgradio  četiri metra visok obelisk samo za divlje svinje ili neke druge životinje.

Olovo 3
Figura na Obelisku.

Kao što smo upravo vidjeli, legenda vjerojatno nije istina, ali obelisk je  morao predstavljati nešto, to je sigurno. Obelisk je vrlo poseban i ništa  slično ovome  obelisku  u Bosni nije nađeno, pogotovo ne s piramidom  i kamenom kuglom  na vrhu. I ne samo to, nego Obelisk je vrlo simetričan. Možemo se pitati tko je i gdje  dobio inspiraciju za piramide i kamene kugle. Oko 50 kilometara od Obeliska, možemo naći grad Visoko i bosanske piramide. 1377. godine  Tvrtko I je okrunjen kraljem Bosne u blizini Visokog, starog grada, koji se nalazi na vrhu Bosanske piramide Sunca. Nakon toga je živio u Visokom dugo vremena. Bosanska piramida Sunca ima gotovo savršen oblik piramide i Tvrtko je mogao sam dobiti  inspiraciju za obelisk od bosanske piramide Sunca. Osim toga, mnoge  legende govore da je Tvrtko I bio okrunjen i živjeo na brdu oblika piramide, a sada je u 2005. godini otkriveno da je piramidalno brdo, navedeno i u legendi uistinu piramida.

Visoki07
Stari Grad Visoki.
yc5344dc2f
Bosanska piramida Sunca.

Oko 80 kilometara od obeliska, možete pronaći bosanske kamene kugle u Zavidovićima, a tu su i deseci ostalih kamenih kugli. Tvrtko I je možda i dobio inspiraciju i od kamenih kugli u Zavidovićima. Osim toga, područje se nalazi na vrhu piramide od obeliska  a to može predstavljati simbolički  svoje kraljevstvo, jer kugla ima vrlo poseban geometrijski oblik i može simbolizirati mnoge stvari, na primjer, jedinstvo. Veliki dio Bosne je bio ujedinjen  u vrijeme Tvrtka I. Osim toga, tu su i brojni stećci s trokutastim oblicima ugraviranim na površinu, osobito oko Visokog. Obelisk Tvrtka  I je sadržava  pravu piramidu, a ne samo neke gravure. Sada smo možda zaključili  gdje je Tvrtko mogao dobiti inspiraciju za piramide i kugle za njegov obelisk.

mystspheres1
Kamena sfera u Zavidovicima.
Olovo 7
Kamena sfera na Obelisku.

Kao što sam već prije razjasnio, gravura piramide  može se naći u Visoko regiji  ali obelisk je jedinstven jer sadrži pravilnu piramidu sa sve četiri strane. Za jačanje hipoteze da je Tvrtko sam dobio inspiraciju za gradnju piramide iz Bosanske piramide Sunca, ipak moramo gledati okolo na neke druge stećke. Mnogi od njih imaju spirale  trokutastog oblika i grafike koje stvarno izgledaju kao piramida, a ne neki trokut. Po mom mišljenju, mnoge od njih su inspirirane Bosanskom piramidom Sunca, čak i ako oni nisu znali ništa o piramidama u to vrijeme. Sjeverna strana bosanske piramide Sunca je vrlo fascinantna i posebna i ne čudi da su  oni koji su uklesali  piramide na različite stećke osjetili potrebu da to prikažu u svome radu. Drugi primjer je piramida koja je pronađena samo nekoliko kilometara od Bosanske piramide Sunca u tom području ” Okolište. ” Sve te stvari mogu biti tragovi bosanskih piramida.

visoko_pyr
Arheoloski artefakt – piramida.
Pyramid 1
Stecak sa trokutastim simbolima.
Pyramid 2
Stecak sa trokutastim sibolom.
Simbol
Jos jedan stecak sa trokutastim simbolom.
Pyramid 3
Troutasti simbol.

Tu su i mnogobrojni  simboli na Obelisku, i ja ću razjasniti  svaki od njih. Prvi simbol je grožđe a grožđe je jedno vrlo važno voće u Bosni i Hercegovini. Od grožđa, možete napraviti vino i druge vrste hrane. Klima za grožđe je savršena u ovoj regiji Bosne i Hercegovine.

Drugi simbol je cvijet. Postoje dvije različite vrste cvijeća na obelisku.  Nema ništa neobično oko tog cvijeća,  jer ono se može naći i na drugim spomenicima kao što su stećci oko Bosne i Hercegovina. Cvijeće može simbolizirati različite stvari, na primjer, jedinstvo, ambicije itd.

Blomst
Razliciti cvjetovi u sredini, s grozdovima i spiralama sa strane.

Obelisk sadrži mnoge spirale. Te spirale mogu se naći također i na drugim  stećcima u Bosni i Hercegovini, a  vrlo su  česte u ovoj  regiji. Spirale moglo predstavljati galaksiju, jer one stvarno izgledaju kao galaksija Mliječni put, ali spirala takodjer može, predstavljati i nešto  drugo. Mislim da je Tvrtko I dobio sam inspiraciju od drugih stećaka u Bosni i Hercegovini i odlučio staviti ove simbole i na svoj obelisk. Ako spirale na drugim stećcima preko balkanske-regije su naš Mliječni put, onda oni koji su ih izgradili su imali dobro znanje o astronomiji. Nadalje, noćno nebo u Bosni i Hercegovini je lijepo i vrlo bistro, pogotovo u ljetnim mjesecima, što je pogodovalo našim pradjedovima da detaljno vide Mliječni put.

Olovo 1
Spirale na Obelisku.
Wide_Field_Imager_view_of_a_Milky_Way_look-alike_NGC_6744
Galaksija, mljecna staza.

Posljednji simbol na obelisku je figura, za koju mnogi misle da je divlja svinja no ja sam se savjetovao o tome i zaključio da to ne treba da bude divlja svinja, jer je legenda o ranjavanju Tvrtka I i svrhe da je obelisk za svinje, vrlo nelogična. Međutim, to može biti neka druga životinja, vjerojatno životinja koja se takodjer može naći u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je teško odgovoriti zašto je Tvrtko I sagradio ovaj obelisk. Ja osobno vjerujem da ima neke veze s bosanskim piramidama, jer je na vrhu  savršeno oblikovana piramida, ispod je vrlo precizan pravokutni  dio obeliska i iznad piramide je kugla. Geometrijski oblik piramide i kugle je svetinja, pogotovo ako govorimo o drevnim mjestima širom svijeta.

Možda je obelisk dio nekog energetskog sustava, kao i bosanskih piramida. Bilo bi možda  dobro da se obelisk  snimi s različitim znanstvenih instrumentima i provjeri da li postoji energetsko polje koje dolazi iz obeliska. Ili je ipak obelisk jednostavno obićan stećak  kojega je  Tvrtko I podignuo za Bosanace. Obelisk treba više istraživanja, no možda nikada nećemo zasigurno znati zašto je Tvrtko sam sagradio ovaj zadivljujući obelisk u sredini šume u Bakićima.

Olovo 5
Bosanski Obelisk.

Sada smo osmatrali bosanski obelisk u selu Bakići. Obelisk je vrlo zanimljiv i tajanstven, a sada možemo samo nagađati kakvu je svrhu obelisk služio. Legenda o obelisku vjerojatno nije istinita, prije svega što se ne čini logičnom. Osim toga, Obelisk također moze imati neke veze s bosanskim piramidama i kamenim kuglama u Zavidovićima. Mozda nikada necemo saznati pravu svrhu obeliska  ali ga  je nužno istražiti dalje, što ujedno može biti i prava turistička atrakcija , te može pomoći Olovu i Bakićima  da budu na karti  Bosne i Hercegovine i svijeta, eto vjerujem da je ovaj članak dobar početak.

Moje ime je Đani Behram. Ja sam istraživač drevnih mjesta širom svijeta, pretežno u Bosni i Hercegovini. Ja sam također ambasador Fondacije Arheološki Park: Bosanska Piramida Sunca i volontirao sam na bosanskim piramidama u 2012, 2013, 2014, 2015.godini  i dolazim i ove 2016. Imam dobro iskustvo o bosanskim piramidama i arheološkim nalazištima u regiji. Osim toga, kreator sam najveće stranice o bosanskim piramidama, na  kojima se objavljuju vijesti i fotografije gotovo svaki dan. Također sam kreator YouTube stranice, pod nazivom TheBIHLover, na kojoj objavljujem video zapise  gotovo svake srijede. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, molim vas pošaljite ga na moj e-mail: djanimikki@gmail.com

Moja Facebook stranica:

https://www.facebook.com/DrSemirOsmanagich/

Moj YouTube kanal:

https://www.youtube.com/user/TheBIHLover/featured

Koraljka T. Chivers je prevela ovaj tekst na Hrvatski jezik, ja se zahvaljujem. 

Advertisements

27 thoughts on “Misteriozni Bosanski Obelisk”

 1. Da bi protumacili spomenuti obelisk, potrebno je poznavati obicaje i kulturu tog razdoblja kada se dizu stecci i kada nastaje obelisk. Sasvim je sigurno da je obelisk podignut od strane velikasa, kralja ili nekog drugog imucnog. Ali ne obavezno previse imocnog posto se ne radi o hramu sa ogromnim stubovima, vec isklesanoj kamencini od 4 metra. Legende o vepru treba u startu odbaciti. Ali je cinjenica da je sporni motiv sa obeliska upravo vepar. Bez obzira ko je podigao obelisk, kralj Tvrtko ili neki drugi velikas – to je samo vezano za simboliku lova ili jednostavno oznacava necije privatno loviste. U to vrijeme se sva zanimacija bosanske vlastele svodila na politiku i lov. Administraciju su obavljali sluzbenici, opremanje dvora ili vojske takodjer sluzbenici a politika se svodila na sporadicna pisma koja su ne tako cesto pristizala i analiziranje s savjetnicima. Lov je bio i ostao glavna preokupacija, glavna razonoda bosanske vlastele. Govorimo o vremenu bez medija, interneta, brzog zivotnog tempa,.. gdje se shvatanje svijeta svodilo samo na lokalne aktivnosti i sporadicne vijesti sa strane. Treba jednostavno prvo proniknuti nacin razmisljanja u to vrijeme i onda pristupiti tumacenju obeliska. Osim vepra koji simbolise privatno loviste, ostali simboli poput spirale i rozete su uobicajeni u to vrijeme na svim materijalnim ostacima. Sam obelisk nije ogroman i preskup projekat da bi zahtijevao prevelike resurse. Taj posao je moglo odraditi par klesara za par dana uz honorar koji sigurno nije bio za jednog kralja ili drugog velikasa prevelik. Mozemo diskutovati sta je bilo inspiracija umjetniku za piramidalni obik na vrhu i kuglu,.. ali sasvim sigurno nije bilo poznavanje astronomije, izgleda Mlijecnog Puta, piramida iz Visokog koje su daleka zaboravljena historija u to vrijeme ako uzmemo u obzir da je sva prica oko njih tacna. Tako da je nepotrebno na silu ubacivati mistiku i bajke, a ako bi to komercijalno i opravdali – onda da prica ima kakvu-takvu logiku. A u vremenu kada ne postoji niti jedan pisan zapis iz Bosne o piramidama, galaksijama,.. sam spomen toga niti ima logiku i moze sluziti samo za podsmijeh. Dakle, jos jednom – pogledajte dobro obelisk i uocicete ukrase koji su tada bili uobicajeni trend, uobicajen kulturoloski nacin klesanja gdje se mijesa domaca kreativnost i uticaj dubrovacke skole. Takodjer imamo stecaka sa motivom kukastog krsta, svastike,.. stari indoevropski simbol koji se cesto koristio u anticko vrijeme i nastavio poslije – sto naravno ne znaci da su ga digli bosanski srednjovjekovni nacisti ili vracevi sto gledaju u buducnost. A motiv vepra samo moze simbolizovati vepra – odnosno loviste. Velikasi srednjeg vijeka diljem Evrope su ostavili mnostvo pisanih zapisa o kaznama, uredima, zabranama,.. vezano za njihova lovista. Pa ako cemo traziti bilo kakvu logiku – prije mozemo obelisk povezati sa necijim lovistem negoli tobe-jarabi galaksijama. Cijenim vas rad gospodine Osmanagicu, i sam sam uputio mnoge turiste u Visoko, rado pratim svu vasu aktivnost,… ali ponekad povucite malo rucnu. Knjige o srednjem vijeku su dostupne, uopsteno historiji, postoje i online izdanja,.. pa kada prosijemo simboliku obeliska kroz taj filter onda mozemo fantazirati o galaksijama, a’la Deniken. Svako dobro

  Like

  1. Dr. Semir nije napisao ovaj clanak, nego ja Djani Behram, sam ga napisao. Ovaj obelisk nije samo neki kamen, ovo je struktura. Trebalo je formirati strukturu i to uzima resursa. Cudo je da je ova struktura izdrzila toliko godina. Ako se nije puno resursa ubacilo u ovaj obelisk, onda ni nebi struktura toliko izdrzala. Ne mozemo prekinuti misljenje kakvo je bilo prije. Ne radi se tako arheologija ni historija. Skoro sva misla proslosti su vazne da razumjemo kako su ljudi prije razmisljali. Mozda znate, ali drugi stecci nemaju piramidu ni krug na vrhu prave strukture. Zato je ovaj Obelisk u Bakicima specijalan. To o spiralama i galaksijama je hipoteza, a to nije fantazija i ja ne mislim da sam fantazirao u ovome clanku. Velika je mogucnost da su spirale na steccima i na ovome obelisku, nasa mljecna galaksija. Mljecna galaksija nije fantazija, to je stvarnost, i moze se vidjeti na nasoj zemlji po noci.

   Tvrtko mozda nije znao za piramide u Visokom, ali jedna legenda kaze da je zivjeo na piramidalnom brdu, a Visocica (Bosanska piramida Sunca) se uvijek gledala kao neko piramidalno brdo, a sada izgleda da je ovo brdo ustvari piramida, i to je fantasticno, to sam isto napisao u clanku.

   Ja bi isto volio znati od vas gdje pise da je vepar simbol za loviste. Vi prvo govorite da treba vepru odbaciti, pa onda pricate o vepri. Ja sam dokazao u ovome clanku da se ne moze znati sigurno koja je zivotinja ta figura.

   Liked by 1 person

   1. Legendu o vepru treba odbaciti. Samo legendu. Ali simbol vepra omiljenog trofeja srednjovjekovne vlastele moze biti samo loviste.
    Kada spominjete piramidalni oblik i uporedjujete sa steccima – podsjecam da ovo nije stecak. Ovo je obelisk, marker, sa skroz drugom porukom.
    Lov i cuvanje svog lovista je bila glavna zanimacija sredjovjekovne vlastele. Postoji mnostvo zakonskih ureda tog doba o kaznama za lov na “privatnom posjedu” i sl. Malo poznavanje historije srednjeg vijeka nije na odmet. A pogotovo nacin razmisljanja ljudi tog vremena koji nije nedokuciv. Postoje posebne nauke koje se time bave – a svaki ozbiljan historicar izbjegava anahronizme – odnosno tumacenje obicaja tog vremena kroz danasnju prizmu razmisljanja i obicaja.
    NIje cudo sto je obelisk izdrzao toliko godina, svijet je pun i starijih kamenih rukotvorina koje su prezivjele i u pustinjama i dzunglama, i u ledu i pod zemljom. Takodjer sam obelisk nije tehnoloski grandiozan projekat tog vremena – nemojte kolega podcjenjivati bosansku sredjovjekovnu klasarsku djelatnost. Cak imamo i stecaka koji su i masivniji a i dekorativno savrseniji.
    Vratimo se na vepra. Nisam ni rekao da negdje bas pise sta simbolizuje vepar na obelisku. Gdje to za bilo koji kameni reljef imate uputstvo i tumacenje tog vremena? Dekorativni elementi se tumace na osnovu kulturoloskih obicaja i stila klesarskih skola. Koji se hronoloski mogu pratiti odakle dolaze i ciji su uticaj.
    Loviste je moja hipoteza,.. ali u ovoj prici daleko realnija od galaksija i slicnih gluposti. Ne mozemo ismijavati susjedne mitomanije i nacinalisticka tumacenja svoje historije na granici komedije poput Deretica,.. a istovremeno lupati jos vece gluposti poput te da su srednjovjekovni Bosnjani znali izled galaksije kada niko drugi na svijetu nije,

    I molim – ne mijesajte piramide u ovu pricu. Piramide u Visokom su jedna prica sa skroz drugom simbolikom, datiranjem,… a obelisk skroz druga. Piramide u Visokom i tuneli imaju osnove za hipoteze, mistiku i osmanagiceve teorije jer ne postoji niti jedan slican primjer tog vremena i pisana historija pa je sve moguce i sve dozvoljeno. Obelisk je simbol drugog vremena kada je manje vise sve poznato i ima svoje racionalno objasnjenje.

    Like

   2. Mislim da je nesto vise nego nekakav lov ili neki marker za lov. Mnogo ljudi pricaju kako su te spirali neke galaksije, i ja vjerujem da su oni barem nesto znali o nasoj galaksiji, jer se moze vidjeti nekad po noci. Oblik Visocice (Piramide Sunca) izgleda kao piramida na obelisku, a Tvrtko I je bas zivjeo na vrhu piramide Sunca.

    Like

   3. Sa naseg neba se samo moze vidjeti djelic Mlijecnog puta a ne spiralni oblik. Astronomi su mnogo poslije izracunali na osnovu poznavanja zakona fizike i gravitacije da nasa galaksija ima spiralni oblik. Stari Bosnjani nisu ostavili niti jedan zapis o astronomiji. Tako da i hipoteze moraju imati kakvu-taku logiku.

    Like

   4. Pa naravno, ali i ako su vidjeli nesto o Mlijecnog puta, onda su predpostavili da su to neke spirala. Za sada ne znamo puno o historiji te regije gdje se nalaze na primjer stecci. Treba vise studirati i odkopavati.

    Like

 2. shto se tiche male piramide identicni simboli se pojavljuju kod Skita…vrlo komplikovano da se proceni ko je ko tu bio, ali izgleda da je to jedan kulturoloshki homogen narod koje su razlicito zvali u razlicitim vremenima. Na primer etimologija reci Srbin ne moze da se pronadje u srpskom jeziku, vech jedino u Sanskrtu. Tako je i svastika tamo stigla iz Vinche. Shteta shto ovde ne mogu da vam stavim sliku s lokaliteta

  Like

  1. Molim da ne koristite ovaj prostor za etimologiju, mitomaniju, Dereticevu kvazinauku i sl. Svastika je dio indoevropske kulture a na nasim prostorima se javlja u rimskim materijalnim ostacima. A ne preko Vince koja nije bila jedini koridor. Ovdje je rijec o obelisku gdje su misljenja od srednjovjekovnog kraljevog lovista do mistike i sl. Svoju srpsku mitomaniju promovirajte na drugom mjestu.

   Like

 3. svastika, kolovrat, Kolo/Veni, Sloveni, Venti. Naime, postoje tragovi da su ovi sa severa kad se otopio led doshli ovde odmah posle Lepenskog vira, tako sa mo mi i to i ovo staro, shto potvrdjuju najnovija genetska istrazivanja da smo oko trechine i malo vishe Ariji, ali da smo velik procenat odavde, autohtoni. I tachno, to i jeste kolo na nebu, tri polozaja sunca. Obratite paznju da nikada nije samo jedna svastika. Simbol u pokretu. Glupi Hitler nije nishta shvatio, iako i oni imaju prava na nju, ali mnogo manje nego mi, jer su naprosto mladji narod

  Like

 4. pozdrav svima

  ja sam neki amater u svemu tome,samo je ocigledno sve to
  prvo treba postaviti pitanje zasto je napravljen obelisk.
  drugo cemu je sluzio i trece ono najvaznije
  KAKO JE NAPRAVLJEN ?!

  odgovor na prvo pitanje ; vjerovatno je imao neku funkciju a sa obzirom
  na kompleksnost izrade imao je sigurno neku kompeksnu funkciju

  kao ljudi kad su isli na mjesec sta su ostavili ,?
  zastavu

  znaci kad gledamo od treceg pitanja do prvog
  onda je totalnoj neznalici jasno da je napravljen od strane neke visoko razvijenije civilizacije a sigurno ne od nekog lokalnog kralja ili slicno

  a to znaci da neka razvijenija civilizacija ne bi pravila nesto slicno i to bez veze

  kad gledamo piramidu i sferu to su dve skoro savrsene forme
  znaci ; izrada od strane razvijene civilizacije
  i vjerovatno neki sistem ili energetski ili za komunikaciju

  sprale su vjerovatno galaksije a i argument za to je sto su povezane znaci a i logicno nama najbliza /Andromeda

  a i ko bi mogao otici dalje od jedne ili dve galaksije ??

  STO JE MNOGO MNOGO JE ( DALEKO )
  samo nasa galaksija je oko 100 000 svjetlosnih godina
  koliko jos do Andromede ? znaci to je moguca motivacija onima koji su to napravili : PONOS DA SU DOSLI TAKO DALEKO

  I MISLIM DA JE OBELISK NA NEKI NACIN JOS UVJEK AKTIVAN
  ALI TO MOZEMO SAZNATI USKORO

  A DO TAD DA SVI UZMEMO PO JEDAN CEKIC I PROBAMO NAPRAVITI

  A AKO NAM NE USPIJE ZNACI NISMO JOS SPREMNI

  VELIKI POZDRAV

  Delic

  Like

  1. Dajte ljudi uozbiljite se. Malo mistike nije na odmet, ali ovdje treba poznavati historiju srednjovjekovne Bosne. kao i nacin obrade kamena. Sporni obelisk nije savrseniji od mnogih stecaka tog doba, pogotovo ne poznatog stecka iz Zgosce. Spirala kao ukrasni motiv se vidi na mnostvu stecaka i mnogim motivima izvan Bosne. Nikakve galaksije, i sl. Ponavljam – malo boljeg poznavanje sredjovjekovih prilika, nacina obrade kamena, je osnova, ultimativni pocetak,.. ma koliko se to nekome cinilo kao konzervativni pristup, inkvizicija modernog doba i sl.
   Pozdrav i izvinjenje ako kvarim zabavu.

   Like

   1. Ja znam nesto oko historije Bosne i Hercegovina a i regije. Ovaj clanak nista ne konkludira i zato samo clanak govori o nekim hipotezima. Te spirala se mogu naci na mnogim steckama, i kao sto sam rekao, mogu izgledati kao nasa galaksija. Jeste da ljudi prije nisu znali da je nasa planeta okrugla a ne ravna, ali su uvijek mogli pogledati u nebo i vidjeti na primjer zvijezde. Nekad su mogli i vidjeti nasu galaksiju, jer se moze vidjeti sa nase planete.

    Like

 5. Dokaz da su stare civilizacije bile veoma razvijene i da je bilo komunikacja sa drugim civilizacijama;
  moze samo jedno pitanje ? koliko ima galaksija ,?
  I PO NAJ MANJOJ statistici znaci da ima na stotine civilizacija osim nase i to samo u nasoj galaksiji

  nije mogao srednjovjekovni covjek da isklese ovako nesto !!!

  ni nasa danasnja tehnologija to ne bi uradila eto neka neko proba !

  neka napravi ovako nesto ja castim,samo,postavlja se pitanje dali ima nesto ispod povrsine jer po nekoj logici baza za ovaj stecak bi trebala biti veoma vazna ,,??

  DO TADA po jedan cekic i da klesemo stecke…………:)

  Like

  1. Kolega Delic, ljubazno vas molim da malo upoznate historiju srednjeg vijeka ne samo u Bosni vec i sire. Spomenuti obelisk nije tehnolosko cudo svog vremena jer tada u Evropi nicu katedrale a sama Bosna ima stecke poput cuvenog iz Zgosce koji su tehnicki savrseniji od obeliska. Takodjer vam nije argument to sto niko od ovdje prisutnih nije klesar niti ima vrema klesati kopiju obeliska da bi vama nesto dokazali. Misteriozni obelisk je misteriozan samo zbog svoje namjene gdje mozemo diskutovati o razlogu podizanja. U to vrijeme takav poduhvat nije grandiozan jer Bosnjani tada osim stecaka grade i gradove, visoke kule po liticama. Masti na volju da je spirala na obelisku bas nasa galaksija a Bosnjani tada jedini svjesni izgleda galaksije ciji se izgled ne moze vidjeti sa naseg neba a astronomi su to izracunali tek nekoliko vjekova poslije. Masti na volju jer je Evropa tada puna, prepuna spiralnih ukrasa. Razumijem vasu odusevljenost mistikom, i sam sam fan Artur Clarcka, Denikena, Bosnica, Salinasa,… ali ljubazno vas molim da alternativne pristupe u Bosni ogranicite na piramide, tunele i kamene kugle. Bosansko srednjovjekovlje je druga prica i ne daje nimalo materijala za to. Posebno ne obelisk gdje samo mozemo diskutovati o namjeni i nista drugo. Sve ostalo poput Galaksije, astronomske nauke starih Bosnjana i nadljudske tehnologije,. mogu samo da budu predmet ismijavanja poput dereticevih teorija i sl. Dakle – historiju u ruke, ne moraju to biti knjige autora – sami izvori su dostupni pa mozemo sami pisati historiju srednjovjekovne Bosne. I tek kada poznajemo historiju bosanskog srednjovjekovlja, kulturoloske crte i matarijalne ostatke,.. tada mozemo pronalaziti nelogicnosti i dati prostor alternativi. Svako dobro,.. pozz

   Like

 6. http://grandepyramide.com/

  veliki pozdrav pogledajte ovaj video i bice svima jasno da smo propustili nesto vazno u nasoj proslosti…………….

  I SVAKA CAST LJUDIMA KOJI TRAZE ISTINU

  u ovom mom prilogu gore ima sigurno i rjesenje za piramidu u visokom

  stecak je samo ukras u vrtu velikana…………

  P.S / pitam se dali je Gospodin Semir Osmanagic upoznat sa 30 godina studije o piramidama gospodina : GEORGES VERMARD ??

  POGLEDAJTE VIDEO GORE…….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s