Objašnjenje Bosanske Piramide Sunca

2005 godine u Bosni i Hercegovini u Visokom, dr. Semir Osmanagić otkrio je kako Visočica brijeg nije prirodna struktura vec umjetna. Dao mu je ime; Bosanska Piramida Sunca. Kasnije uz pomoć satelita i geo radara potvrdio je postojanje još par piramida u Visokom. Nazvao ih je; Piramida Mjeseca, Piramida Ljubavi, Piramida Zmaja i Hram Majke Zemlje. Bosanska Piramida Sunca u skladu je s orijentacionim točkama istok, zapad, sjever i jug.

Dr. Semir Osmanagić
dr. Semir Osmanagić

Piramida Sunca uzdiže se impozantno iznad 220m visine, što je čini 1/3 višom nego Velika Piramida u Egiptu, koja je visoka svega 147 metara. Piramida Sunca je 29 400 godina stara, što je utvrđeno karbon analizom lista nađenog između dva bloka.

Dr. Semir Osmanagić osniva Fondaciju koju je nazvao; Bosanska Piramida Sunca, i koja sad vec djeluje 10 godina. Nakon izvjesnog vremena dobiva dozvolu za arheolokša iskapanja- prvo na Piramidi Sunca, a kasnije i na Piramidi Mjeseca. Nakon otklanjanja oko 70 centimetara materijala zemlje i gline, radnici pronalaze blokove. Fondacija ispituje sastav blokova da bi se utvrdilo da li su prirodni ili umjetni. Uzorci suposlani u 6 razliitčitih laboratorija. Nakon nekoliko tjedana, rezultati stižu. Blokovi Piramide Sunca i Piramide Mjeseca su dokazani umjetni; tj vještački napravljeni. Beton od kojeg su izrađeni blokovi na Piramidi Sunca je geopolimerički beton. Uzorci betona su također testirani na jakost. Rezultati testiranja pokazali su da je rijeć od dosad najčvrsćem betonu na svijetu od gustoće 133 megapaskala , što je dva do tri puta čvrsće od ijednog betona današnjice koji su od prilike oko 60 Megapaskala.

Neki od blokova otkriveni u 2005 godini.
Neki od blokova otkriveni u 2005 godini.

Kada je fondacija potvrdila nađene umjetne blokove i postojanje piramida, neki od arheologa su se obrušili na otkriće. Arheološki savez potpisuje peticiju protiv Dr. Semira Osmanagića i Fondacije prozvavši rad “Okrutnom šalom”. Zanimljivo je i to da većina ovih arheologa nije niti proućila nalaze a niti posjetila nalazište da bi mogla postaviti takvu tvrdnju. Prema njihovom mišljenju, sve što Dr Semir Osmanagić radi je nanosi štetu Kraljevskom gradu Visoki ( malenoj tvrđi na vrhu Piramide Sunca). Fondacija nikada niti nije kopala na vrhu piramide gdje se tvrđava nalazi , ali je zanimljiv podatak da je Vlada automatski postavila zaštitu Kraljevskog grada s 1% na 70%, čim je pročitala osude. Danas 2015.godine, 70% Piramide Sunca je kontrolirano od strane Vlade, a 30% je privatno vlasništvo, sto je naravno veliki problem za Fondaciju. Fondaciji su ipak dozvoljena iskapanja na nekoliko mjesta.

Piramida Sunca – južna strana
Piramida Sunca – južna strana

Blokovi Piramide Sunca su različiti na svakoj sondi, mjestu iskapanja. Blokovi su ili postavljeni vodoravno, ili okomito. Pogledajmo blokove na istočnoj i zapadnoj strani piramide, na mjestima gdje se je vršilo najviše iskopavanja. Na jednoj sondi/iskopini uočljivi su precizni bridovi blokova s kutovima od 90 stupnjeva.

Savršeni blokovi s bridovima od 90 stepeni.
Savršeni blokovi s bridovima od 90 stupnjeva.

Vidite, perfektni blokovi , jedan preko drugoga, i par uokolo, ima ih svuda. Kupiti parcelu na piramidi je u proslosti bilo vrlo povoljno, ali ne dovoljno ravno. Zemljoposjednici koji su se tu nastanili minirali su tlo kako bi ga izravnali a od nađenog materijala gradili su si kuce i pravili obradive površine za uzgoj povrca. Ovo se je sve događalo prije spoznaje o piramidama. Zahvaljujuci Fondaciji , to se više ne događa.

Sonda ostećenih blokova.
Sonda ostećenih blokova.

Neki blokovi su postavljeni vertikalno, neki vodoravno, što je vrlo bitno za stabilnost građevine. U slučaju potresa, ovakva gradnja se ne može srušiti, i to je vrlo zanimljiv način gradnje antičke kulture.

Vertikalni blokovi
Vertikalni blokovi.

Pitanje je, odakle graditeljima toliko materijala za izgradnju tih blokova? Hipoteza Dr. Semira Osmanagića sugerira da su ti blokovi napravljeni od materijala što je nastao kopanjem Ravne tunela, čiji je ulaz svega 2.5 km udaljen od piramide Sunca. Taj materijal je korišten za gradnju piramide. Blokovi su pravljeni pod temperaturom od 500 stupnjeva celzijusa i povezivani jedan s drugim glinom skupljenom s obližnjih brda.

Materijal iz tunela Ravne – Jock Doubleday
Materijal iz tunela Ravne –  slikao Jock Doubleday
Materijal na bloku; vezni materijal- Jock Doubleday
Materijal na bloku; vezni materijal –  slikao Jock Doubleday

Pogledajmo malo istočnu stranu piramide. Ta je strana vrlo drugačija od sjeverne zbog mnogih klizišta zemlje i oštećenja nastalih kroz dugi niz godina.

Istoćna strana Piramide Sunca.
Istoćna strana Piramide Sunca.

Podrućje na kojemu je Fondacija započela iskapanja nalazi se na rubu sjeverne i istočne strane. Kada su volonteri započeli s iskapanjem u 2011 godini , otkrili su blokove. Na ovoj sondi blokovi su postavljeni kao “stepenice” , blokovi su manje veličine od blokova na sjevernoj strani. Naravno, na ovoj sondi trebalo bi još puno iskapati da bi se točno vidjelo što se nalazi ispod nanosa zemlje.

Neki od blokova na istočnoj strani piramide.
Neki od blokova na istočnoj strani piramide.

Posljednja sonda o kojoj ću vam govoriti ovdje je “Crvena Zemlja”. Crvena zemlja u Bosni se kaže ‘Red soil” , i tako je nazvana zbog crvenkastog tla na tom području. Sonda se nalazi gotovo u samoj sredini istočne strane Piramide Sunca. Na ovom području iskapanja su vršena u 2012 godini od strane volontera. Ovaj teren je vrlo zahtjevan i volonterima nije bilo lako iskapati , jer je to područje najviše pogođeno bilo klizištima tla. (službeni opis dan je u izvješću arheologa Dr. Brett-a) Tu se vide daleko veći blokovi nego nego na sondi koja je iskapana u 2011 godini. Ova sonda također potvrđuje da je cijela piramida pokrivena betonom.

“Crvena Zemlja” slikano - Bob Amsterdam
“Crvena Zemlja” – slikao Bob Amsterdam
Prikaz pravilnih blokova s bridovima.
Prikaz pravilnih blokova s bridovima.
Beton na klizištem uništenim dijelovima piramide.
Beton na klizištem uništenim dijelovima piramide.

Na zapadnoj i istoćnoj strani piramide iskapanja nisu vršena jer je to podrućje zaštićeno od strane vlade. Ali ih možemo gledati.

Južna strana Piramide Sunca.
Južna strana Piramide Sunca.

Južna strana piramide izgleda malo čudno. Postoje različita mišljenja što se je tu dogodilo da ta strana tako izgleda. Prvi dojam je da se je tu zbilo veliko klizište tla. Neki ljudi nagađaju da je između Piramide Sunca i Piramide ljubavi tekla u prošlosti rijeka, što je prouzročilo ovakvo klizište. Drugo mišljenje je da su u prošlosti domoroci trebali materijal za izgradnju kuća pa su minirali brdo. I treće mišljenje je da je piramida ustvari sagrađena kao trostrana a ne četverostrani objekt. Pisac i istrazivać Jock Doubleday vršio je ispitivanja na blokovima između piramida Sunca i Ljubavi i naveo da je vrlo moguće da su te piramide spojene…Pustit ću vas da sami zaključite.

Zapadna strana Piramide Sunca i Kraljevski grad Visoki na vrhu.
Zapadna strana Piramide Sunca i Kraljevski grad Visoki na vrhu.

Zapadna strana je veoma interesantna, ima pristupnu rampu što vodi na sam vrh piramide Sunca. S pristupne rampe piramida izgleda puno manja , ali kada se popnete na sam njezin vrh, zastane vam dah od pogleda.. Sa vrha se vidi cijela Visoko dolina i cijeli grad Visoko. Na sjevernu stranu vidi se cijeli grad. Pogled na istok obuhvaća Piramidu Mjeseca i Piramidu Sunca kako baca sjenu na piramidu Mjeseca. Pogled na jug , vide se Piramida Zmaja, Ginje tumulus, Hram Majke Zemlje i Piramida Ljubavi. Pogled na zapad u zalazak sunca pruža nam pogled na cijelu pristupnu rampu.

Divan grad Visoko , pogled na sjever.
Divan grad Visoko , pogled na sjever.
Bosanska Piramida Mjeseca, pogled na istok.
Bosanska Piramida Mjeseca, pogled na istok.
Pristupna rampa i plato Piramide Sunca, pogled na zapad.
Pristupna rampa i plato Piramide Sunca, pogled na zapad.
Pogled na Jug, bosanska Piramida Ljubavi i Hram Majke Zemlje.
Pogled na Jug, bosanska Piramida Ljubavi i Hram Majke Zemlje.
Piramida Sunca baca sjenu na Piramidu Mjeseca.
Piramida Sunca baca sjenu na Piramidu Mjeseca.
Pogled na zapad s vrha Piramide Sunca; Predivan zalazak sunca.
Pogled na zapad s vrha Piramide Sunca; Predivan zalazak sunca.

Postoji tvrdnja da vrh Piramide sunca nedostaje. To je normalno jer i većina piramida u svijetu kao one u Meksiku, Egiptu i Kini također imaju taj nedostatak. Prvenstveno zato , jer originalno vrh piramide bio je napravljen od zlata , te je vjerovatno bio uklonjen od bivših civilizacija. Pitanje koje se tu postavlja je, zašto bi vrh Piramide Sunca ali i drugih piramida bio napravljen od zlata? Odgovor bi mogao biti zbog posebnih energetskih svojstava. Zlato je metal, a metal može dati puno jaču i snažniju energiju. Druga pretpostavka zašto je vrh možda bio zlatan je , da bi se dokazala moć civilizacije. Zamislite kako bi izgledale piramide da su zadržale svoje zlatne vrhove.

Pošto Fondaciji nije dozvoljeno da vrši iskapanja na Piramidi Sunca, pomoć je stigla od strane elektro-fizičara, inžinjera fizike da bi se utvrdilo da li postoje kakve energetske točke na piramidi. Elektro inženjeri su pristigli iz Hrvatske, Italije, Finske i Srbije da vrše ispitivanja na Piramidi Sunca. Mr. Slobodan Mizdrak iz Zagreba/Hrvatske, zabilježio je i izmjerio elektromagnetski snop koji izbija točno iz vrha Bosanske Piramide Sunca. Također je otkrio da je snop radijusa 4.5 metara i frekvencije od 28 kHz na intervalu od 4.2 kHz.

Zračenje mjereno izvan radijusa od 4.5 metara je minimalno a zračenje mjereno unutar radijusa na samom snopu na vrhu piramide je 1.9 Volta. Kod mjerenja istog ali na visini od 3 metara iznad zemlje to zračenje je povećano na 3.9 Volta. Energetski snop je kontinuirano prisutan i pojačava se kako se penje u visinu iznad piramide. To je dosta nelogično, jer općenito, signal je uvijek jači što si bliže izvoru, a ovdje to je totalno obrnuto. Jedan od hipoteza je da tu treba možda postojati točka A i točka B, možda je točka B negdje u svemiru. Možda je snop energije što izlazi iz Piramide Sunca neka vrsta uređaja što komunicira između Zemlje i neke druge planete. No tu treba još puno istraživati.

Ispod piramide Sunca su raskrižja vodenih putova koja također proizvode neku vrstu energije. 300 metara ispod Piramide Sunca nalazi se veliki metalni plato. Ne znamo da li je umjetan ili prirodan ali znamo da također proizvodi neku vrstu energije. To je vrlo logično zaključiti jer smo već prije rekli kako metal uvijek proizvodi jaču energiju, kao zlatni vrhovi piramida što su nestali.

Dr. Semir Osmanagić zato kaže:

Piramida sunca nije gradjena za ljepotu , već kao energetska mašina čija je svrha svima pružiti bezplatnu energiju.

Energetski snop Piramide Sunca.
Energetski snop Piramide Sunca.
Energija unutar piramide Sunca.
Energija unutar piramide Sunca.

Jedna od hipoteza Dr .Semira Osmanagića kad je otkrio piramide je bila da se tu moraju nalaziti i tuneli ispod piramida. U 2011 godini Klaus Donna je s prijateljem uz pomoć satelita izvršio satelitske snimke Bosanske piramide Sunca i tunela. Ove nalaze izneo je na Internacionalnoj Konferenciji 2011 godine. U nekim od tunela pronađene su i kosti. Ponovo, još jedna od tvrdnji Dr.Semira Osmanagića pokazala se je točnom.

Tuneli ispod Piramide Sunca.
Tuneli ispod Piramide Sunca.

Puno ljudi pita se kako je moguće da nitko do prije Dr. Osmanagića nije otkrio te piramide, nego tek on 2005. godine. U školi smo učili jedino o potpuno razotkrivenim piramidama u Egiptu, koje su bez pokrova i vegetacije. I radi toga nameće se jedna velika rasprava upravo s onima koji ne prihvaćaju ovo otkriće , kako je moguće da ove piramide imaju ovoliku vegetaciju nad njima?

Većinom sve piramide u svijetu su obrasle vegetacijom; piramide u Južnoj Americi, Meksiku, Kini. Kada su piramide u Teotichuanu otkrivene , potpuno su bile prekrivene vegetacijom izgledale poput obraslog brda. Ispod svega toga otkriveni su umjetni blokovi i piramida. Piramida koja je bila skrivena tisućama godina.

Teotichuan Piramida Mjeseca po prvi put kad je otkrivena i danas.
Teotichuan Piramida Mjeseca po prvi put kad je otkrivena i danas.

Istu stvar imamo i ovdje u Visokom, Bosni, iako ovdje znamo i to da su brda piramide pošumljena u 1970-im godinama. Zanimljiva je činjenica da se korijenje drveća nije moglo probiti kroz blokove piramide već se je savilo. Ovo također pokazuje da su blokovi umjetne tvorevine, jer da nisu priroda bi učinila svoje i korijenje bi prošlo kroz njih. Kineska vlada isto je tako dala nalog da se pošume njihove piramide. Da li je ovo zato što netko želi zataškati postojanje ovih piramida ili ima neku drugu namjeru?

Piramida Sunca 1976 godine.
Piramida Sunca 1976 godine.

Nakon razgovora s lokalnim stanovništvom, doznajemo da je za vrijeme postavljanja električne energije u Visokom bivša JNA (Jugoslavenska Narodna Armija) čuvala stražu i postrojenje na Piramidi Sunca. Nitko nije imao pristup na mjestu gdje su se postrojenja gradila. Da li je pokojni Josip Broz Tito (prijecednik države) možda znao za energetska svojstva piramida, ali ih je želio ostaviti u tajnosti?

Neki govore da je Piramida Sunca brdo napravljeno u Piramidu, neki govore da je to piramida sagrađena od dna. Jedno je sigurno, ovo je vieštačka struktura/piramide, a ne brdo.

Piramidi Sunca je potrebno vise kopanja i istrazivanja. Vidjet cemo sta donosi buducnost. Kao sto dr. Semir kaze:

“Znanje pripada svima nama“

1-bosnian-pyramid

Ja sam Ɖani Behram. Ambasador i snimatelj Arheološkog Parka; Fondacije Bosanske Piramide Sunca. Volontirao sam 2012, 2013 i 2014 godine na piramidama i osobno sam upoznat sa događajima vezanima za Bosanske Piramide. Pokretač sam do danas najposjećenije Facebook stranice o Bosanskim Piramidama i stranice o Dr. Semiru Osmanagiću. Stranice su uvijek bogate vijestima o istraživanju i događajima. Također vodim i Youtube kanal pod imenom “ TheBIHLover” s novim video zapisima gotovo svake srijede. Moj san je postati arheolog i profesor povijesti. Ja jednostavno volim povijest. Ako imate kakvih pitanja, pošaljite mi e-mail; djanimikki@gmail.com

Moja facebook stranica:

https://www.facebook.com/DrSemirOsmanagich

Moj youtube kanal:

http://www.youtube.com/user/TheBIHLover/featured

Hvala Koraljka Tretinjak za prevod teksta na Hrvatski.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s